Vi har adoptert!

Av Anna Bonnegolt

03. mai kl. 13:48


2024 er året hvor vi virkelig satte bærekraft i fokus og tok store skritt mot en grønnere fremtid. Les om vår innsats for et renere miljø, en bit søppel av gangen.

Anna er Bærekraftsansvarlig i Bas og sammen med Hold Norge Rent har vi funnet frem hanskene og ryddet Youngstorget i forbindelse med Byryddedagen 4. mai.

Det er virkelig en stor seier å stå her i sola med hansker, plukkepinne og fine kollegaer. For hver bit vi plukker sikrer vi at det ikke havner i Oslofjorden, og det er en god følelse!


Slik kom vi i gang med bærekraft

2024 er året hvor vi fokuserer på FNs bærekrafts mål #14 «Livet i havet» og har satt opp en rekke tiltak rundt dette.

Noen av tiltakene:

  • Følge WWF guide til bærekraftig sjømat
  • Minimere unødvendig bruk av vann
  • Bytte til miljøvennlige såper og vaskeprodukter
  • Signere grønnvaskingsplakaten
  • Adoptere en bit av Norge

I samarbeid med Hold Norge Rent adopterte vi i januar Youngstorget som vi har forpliktet oss til å holde så ryddig som mulig i 2024. Hold Norge Rent jobber for å forebygge forsøpling gjennom å tilrettelegge for frivillig opprydding, innhente og formidle kunnskap og ansvarliggjøre kildene til forsøpling. Derfor teller vi alt vi plukker og fører det inn i et rydderegnskap – søppel er data!


Teambuilding med grønne fordeler

En av mine første mål som bærekraftsansvarlig var at vi skulle adoptere en bit av Norge. Det er noe som er håndfast og fysisk, som er en kontrast til mye av det vi gjør dag til dag, som er digitalt. Å gå ute og jobbe mot et felles mål er utrolig samlende – teambulding på høyt nivå. Folka i Bas har vært engasjerte og superpositive til tiltaket, og noen har til og med spurt om ikke de kan låne med seg utstyret hjem i helger og ferier for å plukke søppel med familien.


Hjertet av Oslo

Vi var inne på mange områder vi kunne tenke oss å adoptere, men etter at Carl i Hold Norge Rent foreslo Youngstorget var det klart at det var riktig for oss. Vi har kontor på hjørnet av Youngstorget og ser utover plassen hver dag, derfor føltes det helt naturlig å adoptere denne biten av Oslo. Ikke bare er det en historisk plass, men også en plass de fleste har et forhold til. Det hjelper at det er så nærme også, terskelen for å rydde er veldig lav.

Hvordan har det vært å rydde så langt?

Gøy! Vi har tatt flere 20 minutters luftepauser og plukket søppel og hygget oss i vårsola. Engasjementet har vært stort! Folk som passerer oss på gata smiler og takker, noe som har vært veldig fint å se. Jeg tror at det å se folk plukke søppel bidrar til at terskelen for å kaste fra seg noe på bakken blir høyere. Den største misoppfatningen er at folk tror at å kaste snus og sigaretter på bakken ikke er forsøpling, men det er det. Det er faktisk Oslos største kilde til forsøpling og det må stoppe.


Per nå har vi ryddet over 2006 sigarettsneiper, 1258 snusposer, 188 plastbiter, 71 plastkorker og mye mer. Dette er bare starten!

Jeg kan ikke anbefale nok å adoptere en bit av Norge, det var enkelt og har vært utrolig givende fra dag en. Det er også en fin start for de som ønsker å komme i gang med bærekraftsarbeid.

4. mai er Byryddedagen og en ypperlig anledning til å ta med seg kollegaer, venner eller familie og rydd i nærområdet. Det finnes også felles ryddeaksjoner man kan delta på her: https://holdnorgerent.no/nasjonale-ryddedugnader


Synes du dette var spennende å lese om? Få oppdatering om nye blogginnlegg og arrangementer fra Bas.


Andre artikler